Má co dočinění politika s křesťanstvím?
Strana 1 z 1 • Share •
Má co dočinění politika s křesťanstvím?
Chtěl bych se všech zúčastněných , pokud možno, se zeptat, co říkáte tomu, že by křesťan byl v politice? Mám namysli tu politiku - zájem o blaho a věci veřejné, ne boj o moc? Tuším Řekové se na to dívali jinak.
Děkuji za reakce
candy
P.S. chtěl jsem již zprvu založit nové téma, ale nikam se netlačím a když s tím kovboj přišel sám, tak to jen realizuji
Děkuji za reakce
candy
P.S. chtěl jsem již zprvu založit nové téma, ale nikam se netlačím a když s tím kovboj přišel sám, tak to jen realizuji
candy-
Poeet p?íspivku: 600
Registration date: 04. 09. 08
Re: Má co dočinění politika s křesťanstvím?
Viem, že ešte stále je tu mnoho ľudí, ktorí pri tejto téme jasne povedia, že kresťania majú byť oddelení od sveta, ale ak pochopíme plný význam slova politika a politická moc, tak si myslím, že kresťanom nič nemôže brániť uchádzať sa o miesta v politickom dianí.
Avšak súčasný stav svetovej politiky je taký, že z morálneho hľadiska by pre úprimného veriaceho bolo psychicky veľmi náročne účastniť sa osamote všetkých tých politických ťahov.
Avšak súčasný stav svetovej politiky je taký, že z morálneho hľadiska by pre úprimného veriaceho bolo psychicky veľmi náročne účastniť sa osamote všetkých tých politických ťahov.

stefan-
Poeet p?íspivku: 975
vztah k organizaci: oponent
Registration date: 29. 03. 06

Docela se mi líbí Kalvínovo učení o dvojí vládě v člověku, duchovní (jež vede svědomí člověka ke zbožnosti) a státní (která vychovává člověka k lidským a občanským povinnostem).
"Jsou totiž v člověku jakoby dva světy", píše Kalvín, v nichž mohou panovat jak různé zákony, tak různí vládcové".
Přitom světské zákony, jejichž smyslem je veřejná prospěšnost, musejí být utvářeny podle věčného pravidla lásky.
Je zjevné, že Kalvín rozvíjí Ježíšova slova "dávejte císařovi to, co je císařovo, a co je božího Bohu"
Hanala
"Jsou totiž v člověku jakoby dva světy", píše Kalvín, v nichž mohou panovat jak různé zákony, tak různí vládcové".
Přitom světské zákony, jejichž smyslem je veřejná prospěšnost, musejí být utvářeny podle věčného pravidla lásky.
Je zjevné, že Kalvín rozvíjí Ježíšova slova "dávejte císařovi to, co je císařovo, a co je božího Bohu"
Hanala
hanala- Poeet p?íspivku: 120
Registration date: 01. 03. 08
Několik postřehů k tématu:
- Jestliže vnímám politiku jako zájem o "polis" neboli obeci, tak věřím, že se mne určitě dotýká a je správné ji vnímat a případně se i aktivně účastnit. Pro mne je důležité, jakémáme na dědině cesty, chodník, jestli je plyn nebo dostatek dětských hřiští či mateřských škol.
- Jestliže obec rozšířím na stát, tak mne to také nějak zajímá, protože věřím, že dálnice jsou potřeba aněkdo musí rozhodovat o postojích k potratům, euthanazii, rozvodům, radaru a dalším věcem. Nemyslím si, že ke všemu lze udělat referendum. Nějaký volený zástupce se hodí.
- Mám ten problém, že vidím celkovou zakženost politiky a podle jené definice, že znamená podrazy, fikslování, ovládání a prosozování své moci. To se mi moc nelíbí.
- Nevím jestli lze být křesťanem v vrcholných politických funkcích, ale fandím těm. Kdo se o to pokouší.
Vím, že v historii byli některé problémy, které vznikly i tím, že se církev stáhla z politického dění
- Nacismus se mohl v Německu mimo jiné rychle prosadit, i protože protestantské církve se podle aplikace učení "o dvou říších" nepletly do politiky. Křesťané důsledně rozlišovali oblast duchovní a světskou. V každé z nich se chovali jinak. Katolíci byl nacistickém Německu mnohem více pronásledování než protestanté, protože byli politicky aktivní.
- Je znám případ německého kancléře Bismarka, který prosadil sjednocení Německa. O němž je známo, že v parlamentě řádil a intrikoval v soukromí byl však zbožným křesťanem. V každé říši žil jinak.
- Středověký problém byl zase opačný. Středověká církev měla tendenci ovládatr vše a vymstilo se jí to.
- Je problémem se od politiky oddělit. Je problémem tu politiku chtít ovládat.
Líbí se mi jeden z postřehů Marvina Wilsona (Náš otecj e Abraham) o židovském myšlení. Pro žida je vše teologické. Každou životní událost prožívá před Hospodinem. Ať je to modlitba, nákup auta či volby do místního zastupitelstva. Podle mne je to cesta jak žít v kontektu s Nejvyšším, ale i lidmi okolo nás s tou "polis". Je stliže dokážu službu polis žít jako službu Bohu, tak mi přece nikdo nemůže zabránit, abych se jí účastnil.
Dóv
- Jestliže vnímám politiku jako zájem o "polis" neboli obeci, tak věřím, že se mne určitě dotýká a je správné ji vnímat a případně se i aktivně účastnit. Pro mne je důležité, jakémáme na dědině cesty, chodník, jestli je plyn nebo dostatek dětských hřiští či mateřských škol.
- Jestliže obec rozšířím na stát, tak mne to také nějak zajímá, protože věřím, že dálnice jsou potřeba aněkdo musí rozhodovat o postojích k potratům, euthanazii, rozvodům, radaru a dalším věcem. Nemyslím si, že ke všemu lze udělat referendum. Nějaký volený zástupce se hodí.
- Mám ten problém, že vidím celkovou zakženost politiky a podle jené definice, že znamená podrazy, fikslování, ovládání a prosozování své moci. To se mi moc nelíbí.
- Nevím jestli lze být křesťanem v vrcholných politických funkcích, ale fandím těm. Kdo se o to pokouší.
Vím, že v historii byli některé problémy, které vznikly i tím, že se církev stáhla z politického dění
- Nacismus se mohl v Německu mimo jiné rychle prosadit, i protože protestantské církve se podle aplikace učení "o dvou říších" nepletly do politiky. Křesťané důsledně rozlišovali oblast duchovní a světskou. V každé z nich se chovali jinak. Katolíci byl nacistickém Německu mnohem více pronásledování než protestanté, protože byli politicky aktivní.
- Je znám případ německého kancléře Bismarka, který prosadil sjednocení Německa. O němž je známo, že v parlamentě řádil a intrikoval v soukromí byl však zbožným křesťanem. V každé říši žil jinak.
- Středověký problém byl zase opačný. Středověká církev měla tendenci ovládatr vše a vymstilo se jí to.
- Je problémem se od politiky oddělit. Je problémem tu politiku chtít ovládat.
Líbí se mi jeden z postřehů Marvina Wilsona (Náš otecj e Abraham) o židovském myšlení. Pro žida je vše teologické. Každou životní událost prožívá před Hospodinem. Ať je to modlitba, nákup auta či volby do místního zastupitelstva. Podle mne je to cesta jak žít v kontektu s Nejvyšším, ale i lidmi okolo nás s tou "polis". Je stliže dokážu službu polis žít jako službu Bohu, tak mi přece nikdo nemůže zabránit, abych se jí účastnil.
Dóv

dov-
Poeet p?íspivku: 448
Registration date: 23. 10. 07

Ano, to jsem měl na mysli.
Mohou se vyjádřit další, přece jenom jsme součástí lidstva a to tvoří jak polis, tak obchod tak duchovno, nic bez ničeho nemůže existovat, nebo se mýlím? :-) Pokud ano, tak do toho a diskutujme.
Mohou se vyjádřit další, přece jenom jsme součástí lidstva a to tvoří jak polis, tak obchod tak duchovno, nic bez ničeho nemůže existovat, nebo se mýlím? :-) Pokud ano, tak do toho a diskutujme.
candy-
Poeet p?íspivku: 600
Registration date: 04. 09. 08
politika v křestanství
To,že patříž k nějaké církvi atudíž k SJ je také názor po¨¨. apatříž k politické straně
Kohlerov- Anonymní
POLITIKA A NÁBOŽENSTVÍ
Politika je organizování lidské společnosti.Nic víc a nic míň.Co je to křesťanská neutralita,když není pojem v písmu ani definován?Umím si představit neutrální křesťanství jakožto nadnárodní společnost,ale nemyslím si ,že křesťan je-ji občanem jakéhokoliv státu je 100% neutrální.Mě se téma týká osobně,neboť mé jméno bylo na kandidátce v letošních krajských volbách,tak jsem byl oddělen od společenství SJ.Byť se jednalo jen o formální záležitost,známý potřeboval naplnit kandidátku,starší sboru to vyhodnotili jako skutek jímž se křesťan oddělil od společenství.Podobně je tomu dnes když SJ přijme nebo daruje krev.Starší mi to zavolali telefonem,protože na programy nechodím od dob slavných pedofilních skandálů.Řekli:"Vyloučit tě nemůžem,neboť nejde o závažný hřích a navíc jsi uznal chybu,ale my musíme s tím něco dělat,tak od teď už nejsi křesťanem".

Černá ovce sboru-
Poeet p?íspivku: 285
vztah k organizaci: Dříve SJ dnes KOZEL,stoupenc GEHENY a věčného zatracení
Registration date: 15. 05. 07
Černá ovce sboru napsal:Řekli:"Vyloučit tě nemůžem,neboť nejde o závažný hřích a navíc jsi uznal chybu,ale my musíme s tím něco dělat,tak od teď už nejsi křesťanem".
??? Ty jsi se vzdal Krista?
zbysek-
Poeet p?íspivku: 3168
vztah k organizaci: bývalý - 6 let
Registration date: 16. 02. 08
To v žádném případě.V této organizaci už mi nic nepřekvapuje.

Černá ovce sboru-
Poeet p?íspivku: 285
vztah k organizaci: Dříve SJ dnes KOZEL,stoupenc GEHENY a věčného zatracení
Registration date: 15. 05. 07
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: